3 sudbinska ciklusa u tvom životu: Otkrij u kojem si sada i šta očekivati!

Određene godine našeg života naša su najveća otkrića, puna nedoumica, naglih preokreta i odluka za koje treba imati hrabrosti. Prekidamo dugogodišnju vezu, zasnivamo brak, mijenjamo posao, postajemo roditelji, činimo izbore kojima radikalno mijenjamo dosadašnji smjer kretanja.

Ta su obično razdoblja u kojima nam nije baš posve jasno šta nam donosi sutra i šta možemo očekivati.

Kad se nalazimo na raskršćuu ispred nas je najmanje dva, ako ne i više puteva.

Koji izabrati i kakve to veze ima s astrologijom i zvijezdama iznad nas?

Prema astrološkim zapisima, tokom života nailazimo na tri najveća životna raskršća koja se događaju u kasnim 20-tima, ranim 40-tima i kasnim 50-tima.

U godinama između, prije i poslije, susrećemo se s nizom manjih tzv. tački preokreta, a svaka od njih priprema nas za onu koja slijedi.

Zamislite da je vaš život poput okeanskog vala koji se penje i penje, sve dok ne dosegne svoj vrhunac, a potom počinje njegova silazna putanja prema poziciji odakle je i krenuo i opet ispočetka.

Vrhunac toga vala je, u prenesenom značenju, glavna tačka preokreta u našem životu. Pogledajmo kako to izgleda s astrološkog gledišta.

Krojači sudbine

Dvije glavne planete koje učestvuju u tim ključnim ciklusima našeg života su Saturn i Uran, Jupiter sve to vjerno prati te Neptun i Pluton. Krenimo od Urana, u astrologiji boga promjena, kojem su potrebne 84 godine da obiđe jedan krug oko Sunca.

Prosječan život čovjeka traje oko 84 godine. Slučajnost? Mislimo da nije. Uran je planet života. Istina je da se Sunce smatra nosiocem životne sile u Zodijaku, no Sunce predstavlja način na koji živimo život, a koji se nalazi pod nadzorom Urana. Uran je bučan alarm, zvono za uzbunu, indikator korjenitih, ponekad i silovitih transformacija. Svakih sedam godina on mijenja astrološki znak i tada nas obično opsjedaju pitanja u stilu - šta i kako dalje?

Krize koje izaziva Uran, nose klicu oslobođenja, ostvarenja samostalnosti, on ruši dotrajalo da bi se izgradilo novo, a cijeli taj proces nije uvijek jednostavan.

Saturnu je potrebno oko 29,5 godina da pređe orbitu oko Sunca i taj kraj jednog i početak drugog ciklusa, koji se obično događa oko 28 ili 29 godine života, a poklapa se sa Saturnovim povratkom, koji označava prelazak tranzitnog Saturna preko mjesta u horoskopu gdje je bio u trenutku svog rođenja.

U tim godinama obično provodimo barem jednu važnu odluku od velikog značaja. On urušava sve što je ‘potrošeno’, nekvalitetno ili nema više smisla za naš život. Nije neobično da loši i nekvalitetni brakovi ne uspijevaju preživjeti sedmu godinu braka. Saturn obično aktivira pitanja vezana uz autoritet, odgovornost, očinsku ulogu i sazrijevanje.

Iznenadni darovi

Jupiteru je, za razliku od prethodna dva planeta, potrebno 12 godina da pređe cijeli put oko Sunca, i budući da je mnogo brži u kretanju od svojih prethodnika, njegovi efekti na naš život nisu uvijek toliko snažni i dojmljivi. Često donosi iznenadne blagoslove, dobitke, zaradu i sreću.

Pokušajte se prisjetiti šta se događalo otprilike svake 12. godine pa do danas. Mogli biste doći do zanimljivih otkrića. Iskoristite njegovu dobrobit kako biste oplodili svoje ideje, ostvarili svoje snove, kako biste se razvijali i rasli.

Dolazimo i do dva posljednja planeta, Neptuna i Plutona. Neptunu je potrebno 165 godina da napravi svoj krug oko Sunca, šta znači da njegove značajnije aspekte osjećamo u prosjeku svakih 14 godina.

Neptun nas obično usmjerava prema duhovnosti, s njim stvaramo svoje snove, maštoviti smo, ali isto tako nam može oduzeti i čvrsto tlo pod nogama, pa bježimo u iluziju kako bismo se zaštitili od teških izazova stvarnosti.

Pluton jednu putanju oko Sunca okonča nakon 248 godina i njegove značajne aspekte osjećamo svaku 21 godinu života. Nemoguće je pobjeći njegovoj snazi, primorani smo na radikalne promjene i transformacije, slamamo samonametnuta ograničenja i pronalazimo unutrašnju snagu za koju nismo niti znali da je posjedujemo.

Djetinjstvo

Prvih pet godina života potpuno smo nesamostalni i ovisni o roditeljima. Ne donosimo odluke, i ne udaljavamo se od roditelja. Potrebna nam je pažnja i skrb odraslih.

Između pete i sedme godine života, pomalo iskoračavamo iz poznate sredine, ulazimo u jedan novi svijet, svijet nepoznatog i neistraženog, šta je posebno potencirano polaskom u školu. Tada se događa prva tačka preokreta u kojoj Saturn, Uran i Jupiter vode glavnu riječ.

Uran nas uvodi u novi svijet koji je potpuno različit od dosadašnjeg, dok nas Saturn uči kako da se uklopimo u taj svijet, pronađemo svoje mjesto u njemu te kako da preuzmemo i nosimo se s novim obavezama. Jupiter nam otkriva područje novih informacija i obrazovanja.

Tinejdžersko doba

Između 12. i 15. godine života Saturn je već prešao pola svog puta oko Sunca, ulazi u opoziciju sa svojom natalnom pozicijom, dok je Jupiter obišao cijeli krug, dok Uran radi značajni aspekt prema natalnoj poziciji. Ne začuđuje šta je adolescencija vrlo izazovno i zahtjevno razdoblje. Po prvi put želimo samostalno donositi odluke, odvojiti se od roditelja, želimo biti i odrasli. Odluke koje donosimo u toj dobi mogu značajno uticati na našu budućnost.

Uran nas izvodi iz svijeta djetinjstva, budi svijest o vlastitoj seksualnosti. Saturn povećava osjećaj odgovornosti, doznajemo uzročno posljedičnu vezu između uzroka i posljedice. Puni krug Jupitera označava i ulazak u srednjoškolsko doba i nastavak obrazovanja.

Dvadesete i tridesete

Punimo 18 godina, ulazimo u punoljetnost, s navršenom 21 godinom shvatamo da ne možemo više zavisiti o roditeljima. To je vrijeme kada razmišljamo o napuštanju gnijezda. Uran skida s nas roditeljsku mrežu, oslobađa nas njihovog patronata, dok nas Saturn primorava da hrabrije zakoračimo u svijet odraslih i preuzmemo nove odgovornosti, neki upisuju fakultet ili se zapošljavaju.

Kao posebno značajno razdoblje ističu se kasne dvadesete (28. i 29. godina života) koje se obično odvijaju pod patronatom Saturnovog povratka, a što znači da se ta planeta vraća na mjesto na kojem je bila u trenutku našeg rođenja.

Tada se obično događa nešta značajno, nešta šta pamtimo ponekad i cijeli život. Neki ulaze u brak, drugi prekidaju dugu vezu i okreću novo poglavlje u ljubavnom životu, na poslovnom planu su takođe moguće velike odluke; od promjene posla do napredovanja.

U istom tom razdoblju Uran je obično u trigonu sa svojom natalnom pozicijom i povećava naš nagon prema promjeni i ulijeva vam vjeru da će sve biti u redu. Ovo je vrlo produktivno razdoblje i ma koliko god bolni bili neki rezovi, imajte na umu da su oni tu u ime bolje budućnosti. Ne samo da je ova faza početak našeg ozbiljnijeg odrastanja, koje se očituje tokom 30-tih godina, već postajemo zrelije individue koje preuzimaju odgovornost za svoj život. Sada već znamo šta možemo očekivati i koje izbore napraviti.

Vrhunci u 40-tima

Četrdesete godine su vrhunac našeg života. Ako ste sada u ranim 40-tima, pod utjecajem ste izuzetnih planetarnih energija koja će se pojaviti još samo jednom u vašem životu, sredinom 80-tih. Nije riječ samo o tačkama preokreta, već i o najvažnijem raskršću našeg života - odluke koje donesete sada, pratiće vas ostatak života.

Uran je dosad prešao polovicu svog puta, i nalazi se u znaku nasuprotnom od onog u kojem je bio u trenutku vašeg rođenja (42 godina). To obično simbolizira velike promjene na planu odnosa s drugima, o zaokretu na koji posmatrate sebe u bliskim odnosima, ali i druge ljude. Zato je u ovoj dobi najveći postotak razvoda.

U isto vrijeme Saturn je na pola puta svog drugog ciklusa i nalazi se u opoziciji prema svojoj početnoj opoziciji. Nešto otpuštate, distancirate se od nečega, bez obzira je li riječ o stilu života, bliskom odnosu ili uvjerenjima. Sada ste već sigurni u to šta želite, a šta ne.

Pluton i Neptun nalaze se u izazovnom aspektu prema natalnim pozicijama i ovo često nije lagano doba za nas, posebno ako donosimo velike odluke. Promjene su dubinske, ponekad i nemilosrdne. Staro se ruši, a gradi nešta sasvim novo.

Četrdesete su na neki način vrijeme ponovnog rođenja, nakon kojeg ulazimo u razdoblje zrelosti. Realizujemo svoj puni potencijal i postajemo sve svjesniji svoje smrtnosti. U ovom razdoblju svog života najviše se trebamo čuvati stresa. Napravite svojevrsnu reviziju dosadašnjeg života, upoznajte bolje sebe i događaje koji su vas na neki način odredili. Šta ste dosad ostvarili, a koje ste događaje ili prilike propustili?

Opet na raskršću

Smiraj našeg produktivnog razdoblja događa se između 56. i 60. godine života. Glavni planeti opet su na važnim pozicijama. Nalazimo se na još jednom raskršću. Naučili ste i iskusili gotovo sve što je potrebno kako biste se osjećali ispunjenima. Treći ciklus koji upravo započinje je tzv. indvidualistički ciklus u kojem se možemo više posvetiti sebi.

Djeca su odrasla, karijera je više-manje ostvarena, sada ste opet vi glavni glumac u svom životu. Još uvijek možete ispuniti svoje snove, zato upišite kurs koji vas zanima, pišite, slikajte, putujte, učite strane jezike, radite sve ono šta ste propustili u prethodnim godinama svog života.

Ulaskom u 70. dolaze i nove prilagodbe. Tijelo postaje sve umornije, a mi sve manje pokretni, pa se možemo osjećati fizički nedorasli nekim aktivnostima. Um više nije tako brz i bistar kao prije. Emocionalno i duhovno postajemo svjesni da se približavamo kraju.

Najvažnija lekcija koju moramo savladati je prihvaćanje. Dovršite ono što ste počeli u prethodnom razdoblju, očistite svoj život…

I na kraju posljednje raskršće u našem životu. Odvija se između 84. i 90. godine. Neptun i Pluton igraju glavne uloge. Neptun je postavljen nasuprotno svojoj poziciji u natalnoj karti šta simbolizuje stvaranje jedne nove realnosti. Pluton po prvi put ulazi u aspekt opozicije prema natalnoj, šta priča priču o našem posljednjem izboru, o odlasku…