Kako promijeniti svoj stav ako ne možete promijeniti situaciju

Iako niste u mogućnosti uticati na situaciju, svakako možete odabrati svoj psihološki i fizički odgovor na okolnosti.

Ponekad je promjena fizičkih okolnosti situacije nemoguća ili je nemoguća u doglednoj budućnosti. Možda jednostavno želite ostati sretni uz minimalne promjene. Ali koje su preostale opcije? Ako, recimo, sada ne možete dobiti posao ili stalno upoznavati prijatelja sa sastanka s kojim se raspoloženje svaki put pokvari?

Promijenite svoju percepciju, pogled ili mišljenje o situaciji i to će vam pomoći da promijenite svoj stav prema njoj.

Grčki filozof Epictetus jednom je rekao: "Ljudi su uzbuđeni, ali ne zbog stvari koje im se događaju, već zbog principa i mišljenja koja formiraju o tim stvarima."

I moderna nauka o ponašanju se u potpunosti slaže s tim! Američki psiholog Albert Ellis objašnjava da je reakcija neke osobe na određene događaje u velikoj mjeri određena njegovom "vizijom" tih događaja, a ne samim događajima.

Niste sigurni kako promijeniti svoju percepciju i poboljšati svoj pristup rješavanju problema? U nastavku nudimo nekoliko jednostavnih savjeta.

1. Priznajte sebi da ste nezadovoljni

Ne možete ništa promijeniti ako ne shvatite da nešto zahtijeva promjene. Prekinite začarani krug želja da se stvari dogode drugačije i preuzmite kontrolu nad svojim mislima i reakcijama na događaje i ljude.

2. Shvatite da je optimizam izbor

Rođeni ste bez pozitivnog ili negativnog pogleda na svijet. Svi su vaši pogledi formirani u vama pod uticajem životnog iskustva. Samo neke situacije mogu biti apsolutno loše. Uvijek pokušajte pronaći 3-5 dobrih osobina u svakoj teškoj situaciji i zapišite ih kako ne biste zaboravili.

3. Koristite pozitivne riječi

Pokušajte upotrebljavati izraze kao što su "Nadam se" i "naći ćemo rješenje". Riječi koje koristite dok komunicirate imaju ozbiljan uticaj na vaš pogled na svijet i emocionalni pogled.

4. Razgovarajte sa sretnim ljudima

Pokušajte se okružiti prijateljima koji zrače pozitivnom energijom. Obratite pažnju na riječi kojima opisuju kako im prolazi dan. Bićete zapanjeni kako je lako utvrditi da li utiču na vas, dobro ili loše.

5. Koristite potvrde

Pronađite citat koji vam ima smisla i izgovarajte ga naglas svakog jutra. Na primjer, fraza „nešto što će se danas dogoditi nevjerojatno“ usmjerava vašu energiju u pozitivnom smjeru. Zvuči pomalo mistično, ali ovo je zaista vrlo jednostavna i efikasna metoda reprogramiranja vaše podsvijesti.

Sljedeći put kada naiđete na poteškoće sjetite se ovih 5 koraka kako biste promijenili svoj stav i pogled na svijet. Možda nećete moći uticati na situaciju, ali svakako možete odabrati svoj psihološki i fizički odgovor na okolnosti. S vremenom ćete primjetiti pravu promjenu u svojim pogledima, baš kao i vaši prijatelji ili porodica!