Praksa zahvalnosti: Zašto je dobro biti zahvalan

Praksa zahvalnosti: Zašto je dobro biti zahvalan

Biti zahvalan nije uvek lako. Uronjeni smo u brige i probleme, kad je teško pronaći pozitivne trenutke u životu. Ali naučiti osjećati zahvalnost važno je za svaku osobu. To će pomoći promociji zdravlja i poboljšanju kvalitete života. Evo jednostavne prakse zahvalnosti.

Praksa zahvalnosti jedan je od ključnih alata za stvaranje. Voljeti sve oko sebe bezuslovno je težak zadatak, jer prvo morate biti u stanju da volite sebe i prihvatite sebe. Ali osjetiti zahvalnost za nešto je u moći svakog od nas. Vjerojatno se možete sjetiti situacija za koje zahvaljujete ljudima. Najviši nivo je preći od zahvalnosti za nešto do apsolutnog osjećaja zahvalnosti u sebi.

Dobro je biti zahvalan
Moderni neuroznanstvenici uvjereni su da su osobe, ako su iskreno zahvalne, sretnije i zdravije. 

Zahvalnost je dobra za vaše zdravlje
Usredotočenost pažnje na pozitivno i posebno osjećaj zahvalnosti normalizira noćni san, ublažava anksioznost i slabi depresivne manifestacije. Zahvalnost pomaže poboljšati raspoloženje, smanjiti umor i upale u tijelu. To umanjuje vjerovatnoću zatajenja srca kod osobe.

Zahvalnost i mozak
Tajna zašto je zahvalnost toliko moćna za zdravlje i dobrobit leži u mozgu:

  • Emocija zahvalnosti pruža pozitivan stav prema ljudima oko vas i ublažava pritisak svih vrsta stresa.
  • Zahvalnost potiče hipotalamus, što se ogleda u metabolizmu, otpornosti na stres. Hipotalamus kontrolira hormone koji su odgovorni za važne vitalne funkcije: tjelesnu temperaturu, emocionalne reakcije, apetit, san.
  • Dopamin, hormon zadovoljstva, povezan je sa zahvalnim dijelovima mozga.
  • Zahvalnost hemijski djeluje na funkciju mozga, razvija osjećaj dostojanstva i samilosti kod drugih.

3 koraka kako biste naučili biti zahvalni
U teškim periodima životnih problema, stresa, prilično je teško osjetiti zahvalnost. U ovom trenutku imamo potpuno različita osećanja. Razočarani smo, depresivni, ljuti. Ali u stvari, uvijek postoji nešto na čemu bi čovjek trebao biti zahvalan. To može biti jednostavna vrsta "hvala" ljudima ili sebi.

Nudimo 3 dostupna načina da se uronite u stanje zahvalnosti:

1. Svakog dana vodimo dnevnik stvari na kojima smo zahvalni, korisno je navesti najmanje tri. Najbolje vrijeme za pisanje u dnevnik je ujutro (početak dana) ili prije odlaska u krevet.

2. Svakodnevno pokušavamo drugima da kažemo šta kod njih cijenimo.

3. Gledajući se u ogledalo, razmišljamo o našoj ličnoj kvaliteti koja vam se obraća ili o našim dostignućima, uspjesima.