Prednosti polarizovanih sunčanih naočala

Prednosti polarizovanih sunčanih naočala

Polarizovane sunčane naočale su već godinama popularne među nautičarima i profesionalnim ribarima koji imaju potrebu za smanjenjem reflektujućeg odsjaja od vode koja ih okružuje. Ali sada, kada su mnogi drugi koji provode vrijeme na otvorenom otkrili prednosti polarizovanih leća, interes za ovu vrstu naočala se drastično povećao.

Osim nautičara, znatnu korist od ovakvih naočala imaju vozači. Polarizovane naočale smanjuju odbljeske od dugih, ravnih površina kao što je hauba na automobilu ili površina ceste.

Skijaši, motoristi, golferi i trkači takođe mogu uživati u jasnijem pogledu uz eliminaciju odbljeska koji pružaju polarizovane sunčane naočale.

Kako polarizovane naočalne leće funkcionišu?

Kada se svjetlost odbija od pojedine površine, njeni su valovi najsnažniji u jednom konkretnom smjeru – najčešće je to vodoravno, okomito ili dijagonalno. Tu pojavu nazivamo polarizacija. Refleksija sunčeve svjetlosti od površine poput vode, ceste ili metala najčešće ide u vodoravnom smjeru, te tako intenzivno udara u oči posmatrača i stvara odsjaj. Većina polarizovanih leća u naočalama je laminirana tankim okomitim trakicama koje propuštaju samo vertikalnu svjetlost. Odsjaj se tako eliminiše, jer vodoravna svjetlost ne može proći okomiti filter.

Polarizovane leće se izrađuju uz pomoć laminacije ne boje, a laminacija je obično provedena unutar leće i sadrži vertikalno orijentisane polarizatore. Oni funkcionišu poput tehnološki naprednih venecijanskih roletni koje filtriraju odsjaj, te tako omogućuju čišću sliku i manje napora za oči, npr. prilikom vožnje. Odlične su za boravak u planinama ili uz more, kao i za obične svakodnevne aktivnosti pri kojima odsjaj zna biti zaista naporan.

Da li je svejedno koje boje su leće sunčanih naočala?

Odabir boje naočalnih leća je svakako bitan faktor koji treba prilagoditi ličnom životnom stilu.

Odabir obojenih leća svojim trostrukim djelovanjem utiče na naš vid. O boji leće ovisi – prvo, koliko vidljive svjetlosti dopire do očiju; drugo, koliko dobro vidimo druge boje; te, kao treće, koliko dobro percipiramo kontraste. Odabirom prikladne boje za sportsku ili neku drugu aktivnost možemo unaprijediti način na koji vidimo svoje okruženje. S druge strane, pojedine jarke ili neobične boje mogu značajno izmijeniti percepciju boja. Zato je, iz vizuelne perspektive, uvijek bolje odabrati sive, smeđe ili zelene leće. Jarka svjetlost može izazvati žmirkanje, jer oko samo pokušava spriječiti daljnji prodor svjetlosti. Žmirkanje u kombinaciji s kontinuiranim sužavanjem zjenica može dovesti do glavobolja i iscrpljivanja očiju. Sunčane naočale smanjuju količinu svjetla koje dopire do očiju na ugodan nivo čime se izbjegava potreba za žmirkanjem.

Zeleni filter omogućuje precizniju sliku i manje zamaranja očiju.

Sivi filter donosi prikaz boja vjeran prirodi, te se preporučuje za dugotrajno korištenje i pri ekstremnim uslovima.

Smeđi filter poboljšava kontrast i rezoluciju slike. Idealan je za slabije svjetlosne uslove, te upija većinu štetne plave svjetlosti.

Žuto-narandžasti filter daje dodatno osvjetljenje u ekstremnim uslovima (vožnja tokom noći, skijanje u magli). Ne preporučuje se za intenzivnu svjetlost.

Bigradualne leće takođe imaju zatamnjenje u donjem dijelu: gornji i donji dio leće su najtamniji, dok je srednji dio svjetliji. Ovaj tip leća učinkovito štiti oči od jarke sunčeve svjetlosti odozgo, te njenog odsjaja na pijesku, vodi, snijegu i drugim refleksivnim površinama, a kombinacijom dviju boja dobiva se duotonski efekat kod pretapanja od tamnijeg dijela prema svijetlom.

Da li postoji razlika u zaštiti između jeftinih i kvalitetnih sunčanih naočala?

Ukoliko su leće na sunčanim naočalama zatamnjene, to ne podrazumijeva da iste leće imaju filter. Obojene leće slabije kvalitete ne blokiraju UV zrake i ne štite od oštećenja očiju. Zaštita od UV-svjetlosti povezana je s filterom i materijalom od kojeg je izrađena leća. Kvalitetna obojena leća treba blokirati 100% UV-svjetlosti i štetnu plavu (HEV) svjetlost.

Puno je opasnije nositi loše sunčane naočale nego ih uopšte nemati. Razlog tome je što se naše zjenice prirodno sužavaju pod jakom svjetlosti i tako sprječavaju prodiranje štetnih UV zraka u oko. Na drugu stranu, kada nosimo tamne naočale bez zaštite, naše zjenice se rašire jer su oči zamračene, te tako omogućuju slobodan prolazak štetnim UV zrakama.

Kvalitetne sunčane naočale su svakako nešto u šta se isplati uložiti, jer zdravlje naših očiju uvijek treba biti na prvom mjestu.