Ljubaznost vas čini zdravijima i usporava starenje

Zajedno s pravilnom prehranom i vježbanjem, toplina i njega mogu donijeti vašem zdravlju mnogo više koristi od bilo kojeg popularnog programa detoksikacije ili "ljekovitih kristala". I to je sjajna vijest za naše tako teško vrijeme.

Kako pokazuju rezultati nedavnog istraživanja, ljubaznost ne samo što vas čini sretnijima i zdravijima, već vam može i produžiti život.

Iako su rezultati studije Univerziteta Sjeverna Karolina na Chapel Hillu preliminarni, smatramo prikladnim razgovarati o zaključcima do kojih su došli naučnici. Na kraju, zagrljaji, ljubaznost i dobra volja nemaju neugodnih nuspojava.

Rezultati studije su nevjerovatni. Naučnici su okupili oko 150 volontera srednjih godina, a onda ih podijelili u tri grupe. Prva grupa bavila se meditacijom razmišljanja tokom 6 sedmica, što je uključivalo sedmice jednosatne zajedničke vježbe i svakodnevnu 20-minutnu vježbu kod kuće. Druga grupa se bavila meditacijom ljubavi prema ljubaznosti, ohrabrujući otvaranje svog srca drugim ljudima, a treća je djelovala kao kontrolna grupa.

Na početku i na kraju eksperimenta, za sve učesnike izmjerena je dužina njihovih tjelomjera. Tjelomjeri su mali poklopci na krajevima hromosoma koji štite ljudsku DNK od habanja. S vremenom oni postaju kraći i tanji, što je pokazatelj starenja organizma. Što se tjelomjeri sporije istroše, duže ćete živjeti.

Iako je u svakoj od tri grupe na kraju testa od 12 sedmica, dužina tjelomjera bila kraća nego na početku, u drugoj su grupi gubici bili najmanji. Predstavnici kontrolne grupe pokazali su najveću amortizaciju, a učesnici prve grupe (meditacija svijesti) zauzeli su svoje mjesto u sredini. Meditacija ljubavi prema ljubaznosti tokom 6 sedmica pomogla je da malo usporite proces starenja.

Ovo je bila mala i kratka studija, ali ne postoje manje značajni razlozi da se tvrdi da postoji veza između dobrote, dobrog zdravlja i, posljedično, dužeg životnog vijeka.

Nekoliko studija pokazalo je da usamljenost ubija ljude na isti način kao i pušenje 10 cigareta dnevno. Nedostatak ljubaznosti i povezanosti s drugim ljudima doslovno može ubiti.

Ljubaznost ne samo da život čini ugodnijim, već i fizički štiti ljudsko tijelo od štetnih učinaka stresa i vremena. Zato, ako želite odmah usporiti starenje, savjetujemo vam da budete samo malo ljubazniji i okružite se onima koji su takođe ljubazni prema vama.